ایمنی و آتش نشانی

فهرست مطالب

آتش نشانی

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا

سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان از موضوعاتی است که پرداختن به آن بسیار حائز اهمیت است. در طراحی و ساخت ساختمان ها، مهندسین ساختمانی به همراه آتش نشانان بهترین اشخاصی هستند که می توانند درباره ی تمامی بخش های یک ساختمان نظر دهند. در صورتی که افراد عادی که علم و تجربه ای در این زمینه ندارند و به صورت سرخود اقدام به ساخت یک ساختمان می کنند، هر چه قدر هم که جوانب احتیاط را در نظر داشته باشند، باز هم رعایت تمامی استانداردهای جهانی ممکن نخواهد بود. بنابراین ضروری است که در هر مرحله از طراحی، کارشناسان حضور داشته باشند و طرح را از نظر ایمنی بررسی کنند. سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان و ضوابط آتش نشانی، از مهمترین عوامل در ساخت ساختمان ها محسوب می شود که در ابتدا باید مورد توجه قرار گیرند.

ما در این بخش سعی داریم به آشنایی بیشتر شما عزیزان، با ضوابط آتش نشانی و سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان کمک کنیم و امیدواریم این مطلب موجب شود بتوانید ساختمان هایی ایمن بسازید که امنیت و اطمینان خاطر را برای ساکنین فراهم آورد. می‌توانید جهت دریافت مشاوره و خدمات حفاظتی و ایمنی صدر سازه ثبت درخواست نموده و یا با ما تماس حاصل نمایید.

مقررات سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان در مرحله طراحی

ضوابطی که در این راستا تدوین گردیده است، شامل مواردی است که در زیر به صورت خلاصه بیان گردیده است:

فاصله ساختمان ها با توجه به کاربری

فاصله ی استاندارد ساختمان ها از جایگاه های سوخت (پمپ بنزین، گاز و غیره) 7 متر می باشد. سینماها، مساجد، سالن های آمفی تئاتر و اجتماعات و مکان های پر تردد نباید در مجاورت جایگاه های سوخت ساخته شوند. ساختمان هایی که در مجاورت جایگاه های سوخت ساخته می شوند، تنها می توانند در دو طبقه مجوز فعالیت داشته باشند، به ازای هر طبقه بیشتر از این، باید سه متر عقب نشینی کنند و یا این که دیواری که به سمت جایگاه سوخت است، هیچ راه نفوذی نداشته باشد. مقاومت دیوار نیز باید 7 کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.

ارتفاع ساختمان، پهنای کوچه و خیابان اطراف

ارتفاع ساختمان باید با توجه به عرض محل عبور، تعیین گردد. به این صورت که در عرض های کمتر از 6 متر، حداکثر ارتفاع 2 طبقه می باشد، و به همین صورت در عرض های 6 متری سه طبقه، عرض 8 متری 4 طبقه و عرض 10 متری پنج طبقه مجوز ساخت دارد. در عرض های 12 تا 22 متر در صورتی که کوچه بن بست باشد، 6 طبقه، در عرض های 12 متر و بیشتر در صورتی که کوچه بن بست نباشد، تعداد طبقات محدودیتی نخواهد داشت. همچنین در مسیرهای بن بست با عرض 22 متر و بیشتر، تعداد طبقات بدون محدودیت خواهد بود.

ضوابط پله های اضطراری در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

در ساختمان هایی با ارتفاع 9 طبقه و یا 30 متر، پله های اصلی به عنوان پله اضطراری قرار می گیرند ( پله ها باید از مسیر ورودی واحدها و آسانسور جدا باشد). ساختمان های 3 طبقه با 8 واحد، 4 طبقه با 6 واحد، 5 طبقه با 3 واحد و ساختمان های 6 طبقه یا بیشتر، چنانچه حتی یک واحد اضافه تر داشته باشند، باید ضوابط فاصله ساختمان مورد سوم را رعایت کنند. در ساختمان هایی همچون سینما، بیمارستان، هتل و غیره، می بایست علاوه بر راه پله اصلی، از پله های اضطراری استفاده کرد. در ساختمان هایی با کاربری تجاری، مسکونی و دفتر کار، راه پله مسکونی بایستی از پله هایی با کاربردهای دیگر جدا باشد. در انبارهای تجاری و زیر زمین ها، دسترسی از انتهای آن ها ممنوع می باشد و باید راه پله عمومی مستقل در نظر گرفته شود.

ضوابط آسانسور در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

چاله ی آسانسور باید روی فونداسیون ساختمان قرار بگیرد. اگر در زیر چاه آسانسور فضای آزادی وجود داشته باشد، باید یک ستون ضربه گیر با قدرت ایستایی 5000 نیوتن بر متر مربع در نظر گرفت. آسانسور باید حداقل دارای ابعاد 5/1 در 5/1 متر باشد. چاه آسانسور نباید در موتور خانه قرار گیرد. باید یک اتاق موتورخانه برای آسانسور در نظر گرفت که یک دریچه با ابعاد 60 در 80 سانتی متر روی دیوار کناری آن قرار گیرد. این تنها درب به داخل موتور خانه آسانسور باید باشد. وجود هر گونه لوله تاسیسات آب سرد و گرم، لوله ی گاز، کابل برق و دودکش در داخل چاه آسانسور ممنوع می باشد. برای آسانسور در ساختمانتان تمامی تجهیزات ایمنی همچون گاورنر، پاراشوت و میکرو سوئیچ های کنترل کننده در نظر بگیرید. در نهایت برای آسانسور خود باید از شرکت بازرسی و کیفیت استاندارد ایران تاییدیه داشته باشید.

پارکینگ

ضوابط پارکینگ در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

رمپ پارکینگ باید با شیب 15 درصد و با 5/2 متر فاصله از پیاده رو آغاز شود. فاصله ی رمپ تا سقف بالای آن باید 195 سانتی متر باشد. برای چرخش 180 درجه خودرو، باید فضای 12 متری در نظر گرفته شود. برای پارکینگ هایی با ظرفیت بیش از 24 اتومبیل، حداقل نیازمند 2 رمپ با عرض 5/3 متر یا یک رمپ با عرض 5 متر است.

در پارکینگ هایی با ظرفیت کمتر از 24 اتومبیل، حداقل یک رمپ 5/3 متری نیاز می باشد. استفاده از درب های اتوماتیک در ایستگاه مشترک بین راه پله ها و آسانسور و پارکینگ به منظور جلوگیری از ورود دود به فضاهای بالایی، الزامی است.

ضوابط موتورخانه در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

ساخت موتور خانه در کنار چاه آسانسور، راه پله و سالن های آمفی تئاتر غیر مجاز می باشد. در صورت امکان، موتور خانه باید کنار یک فضای آزاد و بیرون از زیربنا باشد. همچنین می‌توان یک پنجره برای آن در نظر گرفت. باید فضا و راه های جداگانه ای برای لوله ها و کابل ها در نظر گرفته شود تا در فضای موتور خانه دچار آسیب نگردند. موتور خانه باید متناسب با حجم آن، سیستم تهویه مناسبی داشته باشد. سیستم های برق در داخل موتور خانه باید از داخل لوله های مخصوص عبور کنند یا به صورت توکار باشند. موتور خانه حتما باید دارای روشنایی مناسب باشد و این روشنایی همیشه حفظ گردد. درب ورودی موتور خانه باید به صورت فلزی و با آستانه باشد.

اعلام حریق در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

استفاده از سیستم اعلام حریق در ساختمان هایی با کاربری انبار، سینما، آمفی تئاتر، هتل، بیمارستان و مجتمع های تجاری اداری الزامی می باشد. همچنین برای ساختمان هایی که به مسیر دسترسی نیاز دارند، استفاده از سیستم های ایمنی و آتش نشانی ساختمان بسیار حائز اهمیت است. به هنگام طراحی ساختمان باید از استاندارد جهانی BS5839 یا EN54 پیروی کنید. ساختمان طراحی شده باید قبل از اجرا توسط سازمان آتش نشانی تایید شود.

ضوابط نمای ساختمان در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان

در صورتی که نمای ساختمان شیشه باشد، باید از شیشه های سکوریت استفاده شود. در داخل واحد های هر طبقه و در پشت نما باید یک چان پناه با ارتفاع 82 سانتی متر در نظر گرفته شود. با توجه به ابعاد شیشه باید ضخامت آن در نظر گرفته شود و برای محکم نگه داشتن آن، باید در هر 6 متر مربع، یک ژوئن 2 سانتی متری استفاده گردد. باید از شیشه های کاملا محکم و با دوام استفاده کرد. در صورتی که نمای ساختمان سنگ باشد، به ازای هر سه متر، سنگ بعدی روی یک نبش دیگر باید قرار گیرد. سنگ های قرار گرفته بر روی درپوش ها باید کاملا رول پلاک شود.

کپسول آتش نشانی در یک طبقه ساختمان

تجهیزات و ادوات آتش نشانی در ساختمان ها

در سیستم ایمنی و آتش نشانی ساختمان‌ها، وجود تجهیزات و ادواتی که بتوانند به هنگام آتش‌سوزی به ساکنین کمک کنند که دچار کمترین خطر و آسیب گردند، الزامی می‌باشد. مهمترین این تجهیزات در ادامه ذکر گردیده است:

  • در هر طبقه از ساختمان باید یک جعبه آتش که شامل تجهیزات هوزریل، کپسول آتش نشانی و غیره باشد، وجود داشته باشد.
  • تمامی طبقات ساختمان و مخصوصا داخل هر واحد باید تجهیزات اسپرینکلر را داشته باشد.
  • در سیستم لوله کشی ساختمان، باید از لوله‌های گالوانیزه یا لوله سیاه درزدار در سیستم لوله کشی تر (سیستم لوله‌کشی که آب درون شبکه لوله‌ها قرار دارد و پمپ‌های آب، آب ذخیره شده در مخازن را به درون لوله‌ها هدایت می‌کنند) و از لوله سیاه بدون درز به همراه اتصالات جوشی استاندارد در سیستم لوله‌کشی خشک (آب در لوله‌های این سیستم جریان ندارد و به هنگام آتش سوزی لوله‌ها توسط آتش نشانی پر آب میشود) استفاده گردد.
  • از انواع سیستم‌های ایمنی و آتش نشانی ساختمان می‌توان به کپسول‌های اطفا حریق و انواع خاموش کننده‌های آب، پودر و گاز اشاره کرد.

در نهایت برخی ضوابط الزامی به صورت خلاصه ذکر گردیده است:

  • ساختمان هایی با سه طبقه و سه واحدی، با زیر بنای 140 متری در هر طبقه، نیازی به لوله کشی آب آتش نشانی ندارند.
  • ساختمان های 3 تا 5 طبقه، با زیربنای 140 تا 230 متری، نیازمند لوله کشی آب آتش نشانی با قطر 5/1 اینچ می باشند. همچنین جعبه F باید به صورت یک طبقه در میان از همکف نصب گردد. در ساختمان هایی با همین تعداد طبقه ولی با زیربنای بیش از 230 متر، با توجه به نظر کارشناس، لوله های آب آتش نشانی با قطر 1 اینچ و جعبه F در تمامی طبقات نصب می گردد.
  • در ساختمان هایی با بیش از 5 طبقه، با هر متراژی از زیربنا، نیازمند جعبه F در تمام طبقات می باشند و قطر لوله های آب توسط کارشناسان مشخص می شود.
  • محتویات جعبه F شامل شیر آتش نشانی، کوپلینگ و شیلنگ لاستیکی فشار قوی می باشد.
  • بهتر است در دکوراسیون داخلی خود از موکت و سایر تجهیزات قابل اشتعال، در راه پله ها، مسیرهای دسترسی و غیره استفاده نشود.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران