نظارت بر ساخت ساختمان

فهرست مطالب

نظارت بر اجرای ساختمان

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا
نظارت بر ساختمان

نظارت بر اجرای ساختمان چیست؟

مجموعه خدماتی را که ناظر ساختمان برای اطمینان یافتن از عملیات اجرایی ساختمان و تاسیساتی با مشخصات درج شده در پروانه ساختمان، نقشه های ساختمان، محاسبات و مشخصه‌های فنی منضم شده به پروانه ساختمان که با رعایت کردن حفظ مقررات ایمنی و حفاظت کردن از کارگاه ساختمان و اصول مهندسی انجام می‌شود. بر همین اساس اولین کار برای اجرا و احداث کردن ساختمان دریافت کردن نقشه‌های ساختمانی و پروانه ساختمان می‌باشد.

در ابتدای شروع به کار احداث کردن ساختمان مالک ساختمان باید به دفترهای نظام مهندسی مراجعه بکند تا نقشه های معماری ساختمان، سازه ساختمان، تاسیسات الکتریکی ساختمان و تاسیسات مکانیکی برای او طراحی شود و سپس با در دست داشتن نقشه‌هایی که توسط مهندسان طراحی به تایید نهایی رسیده است به شهرسازی شهرداری مراجعه بکند تا اداره راه و شهرسازی در خصوص صادر کردن پروانه ساختمان اقدامات لازم را انجام بدهد. شروع عملیات نظارت کردن بر اجرای ساختمان پس از صادر کردن پروانه ساختمان می‌باشد.

مهندس ناظر کیست؟

مهندس ناظر ساختمان شخصی حقیقی یا حقوقی است که دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی است که در یکی از رشته های مربوط به قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان بر اجرای درست عملیات ساختمانی مانند معماری ساختمان، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی و سازه ساختمان در جهت رعایت اصول و مقررات ملی ساخت و ساز توسط مجری ساختمان در حیطه مرتبط با صلاحیت درج شده در پروانه اشتغال خود به نظارت می‌پردازد.

تعاریف در مورد نظارت بر ساختمان

‌مهندس نظارت کننده بر ساختمان باید با همکاری مالک ساختمان و مجری ساختمان برنامه زمان‌بندی اجرای کار که مشخص کننده مراحل اجرایی عملیات ساختمان و شروع و پایان کار است تهیه کند.

تاکید کردن بر رعایت مقررات ایمنی و بهداشتی در محل کار و استفاده کردن از تجهیزات استاندارد و مطمئن.

درست کردن پرونده از گزارشات و سوابق کار در مراحل مختلف اجرای ساختمان به منظور مراجعه به آن و یا ارائه توضیحات به مسئولین قانونی.

از وظایفی که مهندس ناظر بر ساختمان دارد بررسی کردن و تایید مصالح و مواد مورد استفاده در پروژه از نظر منطبق داشتن با نیازها و استاندارهای مقررات ملی و کیفیت آنها می‌باشد.

مسئولیت مهندس ناظر ساختمان

مهندس ناظر ساختمان وظیفه دارد که بر عملیات اجرایی ساختمان که تحت نظارت آنها احداث می‌شود از لحاظ منطبق داشتن ساختمان با مشخصات درج شده در پروانه و نقشه‌های سازه و محاسبات فنی ضمیمه شده به آن نظارت داشته باشند و در پایان عملیات اجرایی ساختمان مطابقت عملیات اجرایی را با مدارک فوق گواهی کنند.

مهندسان ناظر ساختمان باید پایان هر کدام از مراحل اصلی کار خود را به شهرداری گزارش کنند. مراحل اصلی کار عبارت می‌باشند از:

  • اجرای اسکلت
  • پی سازی
  • سفت کاری
  • نازک کاری
  • پایان کار
نظارت بر اجرای ساختمان

هدف از نظارت بر اجرای ساختمان چه چیزی می‌باشد؟

هدف از نظارت داشتن بر اجرای ساختمان هدفمند کردن و نظام‌مند کردن رویه‌های ساخت و ساز در اجرا و احداث ساختمان می‌باشد. نظارت کردن بر اجرا و احداث ساختمان به این معنا می‌باشد که تمامی مراحل ساخت ساختمان از اولین مراحل خاک برداری تا پایان کار توسط مهندس ناظر مدیریت می‌شود. نظارت بر اجرای ساختمان می‌تواند اهداف گوناگونی داشته باشد که ما در ادامه شما را با تعدادی از این اهداف آشنا می‌کنیم.

  • نظارت داشتن بر اجرای کامل و درست نقشه‌های طراحی شده که توسط مهندسان طراح به تایید رسیده است. در صورت هرگونه تغییر و تفاوت داشتن با نقشه های طراحی شده، مراتب کار باید با نوشتن گزارش کتبی به مراجع مربوطه مانند اداره شهرداری، اداره راه و شهرسازی و نظام مهندسی شهر مربوطه اطلاع رسانی شود تا مطابق قوانین و مقررات ساخت و ساز ساختمان اقدامات لازم انجام بگیرد. بر همین اساس و دلیل طبق مقررات ملی ساختمان، شهرداری و سایر مراجع مربوطه برای صدور پروانه ساختمان برای ساختمان هایی که طبق تشخیص شخص نظارت دهنده و به تایید رسیدن نظام مهندسی ساختمان استان مربوطه، مقررات مربوطه به ساختمان در آن ها رعایت نشده باشد، تا زمان رفع کامل نقصی‌ها، پایان کار صادر نمی‌شود.
  • نظارت داشتن بر ایمنی و بهداشت محل کار و آگاه‌سازی کامل مالک ساختمان از قوانین و مقررات ایمنی محل ساخت و ساز یکی دیگر از اهداف نظارت بر اجرای ساختمان است.
  • مشاوره دادن و راهنمایی کردن مالک ساختمان در جهت تهیه کردن مصالح ساختمان و مواد ساختمانی استاندارد بر طبق استاندارهای لازم یکی دیگر از اهداف نظارت بر اجرای ساختمان می‌باشد.
  • در صورت مشاهده کردن هرگونه مغایرت و تفاوت در نقشه های طراحی شده، هماهنگی‌های لازم باید یا مهندسان طراح انجام بپذیرد.

مواردی که در بالا ذکر کردیم چند نمونه از اهداف نظارت کردن بر اجرا و احداث ساختمان می‌باشد. یکی دیگر از موارد مهمی را که می‌توان در ارتباط با موضوع نطارت بر اجرای ساختمان به آن اشاره کرد، این است که معمولا مالکین ساختمان اطلاعات کافی در مورد ساخت و ساز ساختمان در تمام زمینه‌های آن مانند بخش عمرانی ساختمان، معماری و تاسیسات الکترونیکی و مکانیکی را ندارند. بنابراین استفاده از مهندسان ناظر می‌تواند بسیار به نفع مالکین ساختمان باشد و مهندس ناظر با ارائه دادن راهکارها و مشاوره‌های صحیح مالک ساختمان را از سردرگمی نجات دهند.

وظایف مهندس ناظر بر اجرای پروژه

برخی فکر می‌کنند که که یک مهندس ناظر ساختمان وظایف ساده‌ای دارد و تنها وظیفه‌ای که دارد این است که ساختمان اجرا شده را با با نقشه طراحی تطبیق بدهد. اما وظایف مهندس ناظر بسیار فراتر از این چند مورد است که در ادامه مقاله آنها را بررسی می‌کنیم.

  • در طراحی و ترسیم کردن نقشه بسیار پیش می‌آید که اشتباه رخ بدهد.
  • گاهی اوقات شرایطی پیش می‌آید که بنا را نمی‌توان طبق نقشه طراحی شده دقیقا اجرا کرد.
  • نکات زیادی هستند که در نقشه‌های طراحی شده دیده نمی‌شوند.
  • حتی بعضی از قسمت‌های نقشه هستند که ضوابط در آن مسکوت مانده است.

در همه مواردی که در بالا ذکر شد، همه چیز به مهندس ناظر بستگی دارد و او کسی است که باید تصمیم‌گیری کند و همچنین مسئولیت تصمیم‌هایی را که می‌گیرد بپذیرد.
طبق مقررات ملی ساختمان اجرا کردن بنا و ساختمان باید به وسیله شخص مجری انجام بشود. مهندس ناظر پروژه باید بر کار مجری نظارت داشته باشد. اما در حال حاضر بسیاری از پروژه‌های ساختمانی مجری ندارند و یا اینکه مجری شخصی صوری است. در این شرایط است که مهندس ناظر وظایف بیشتری دارد.

در ادامه مقاله لیستی از وظایفی را که مهندس نظارت کننده پروژه باید با آنها آشنایی کامل داشته باشد را آورده‌ایم.

نحوه گزارش نوشتن و متن‌های حقوقی

آشنایی داشتن با نحوه گزارش نوشتن و متن‌های حقوقی

نامه‌نگاری‌های حقوقی و نوشتن متن‌های حقوقی یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که چندان به آن توجه نمی‌شود. یکی از مهمترین متن‌های حقوقی گزارشات مربوط به نظارت ساختمان می‌باشد.

تنها ابزار قانونی مهندس نظارت کننده برای انجام دادن وظیفه‌ای که دارد، گزارش‌هایی است که به شهرداری ارسال می‌کند و در واقع تنها چیزی که مهندسان ناظر کننده ساختمان با در دست داشتن آن می‌توانند ثابت کنند که به وظایفشان عمل کرده‌اند همین گزارشاتی است که نوشته‌اند. گزارشات مهندسان ناظر کننده شامل دستور کارها و گزارش‌های مرحله‌ای است که از شروع آغاز اجرای پروژه تا پایان اجرای پروژه نوشته‌اند.

آشنایی با قانون کار و پیمان کاران و روابط بین کارگران پروژه

ساخت و ساز یک ساختمان به وسیله کارگران و پیمان کاران پروژه انجام می‌شود. بسیاری از تخلفات مربوط به امور ساختمان به همین حوزه ربط دارد. یکی از وظایف مهمی که مهندس ناظر دارد آشنایی با این قوانین می‌باشد.

توانایی تحلیل کردن نقشه‌های طراحی شده

از مهارت‌های ابتدایی که یک مهندس عمران باید با آن آشنایی کامل داشته باشد مهارت نقشه خوانی می‌باشد.‌ برای اجرای هر بنا و ساختمان ۴ دسته نقشه طراحی می‌شود: نقشه معماری، نقشه سازه، نقشه تاسیسات مکانیکی و نقشه تاسیسات برقی.

نقشه‌های سازه و معماری برای مهندسان عمران و معماری اهمیت بیشتری دارند. مهم‌تر از مهارت نقشه خوانی مهارت توانایی تحلیل کردن نقشه است. نقشه خوانی را پیمان کاری که تجربه آرماتوربندی هم دارد می‌تواند انجام بدهد اما توانایی تحلیل کردن نقشه‌های طراحی شده مهارتی است که نیاز به آگاهی داشتن کامل و شناخت بیشتری نسبت به نقشه خوانی دارد.

شرکت حقوقی صدر سازه

شرکت حقوقی صدر سازه با دارا بودن بهترین مهندسان ناظر کننده در تمامی زمینه‌های نظارت بر ساختمان فعالیت دارد. شما می‌توانید با مراجعه به وب سایت صدر سازه با تماس با مشاوران آن سوال‌های حقوقی خود در این مورد را بپرسید.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران