آزمایشگاه خاک

فهرست مطالب

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا

آزمایشگاه خاک محلی که یکی از مراحل ضروری در ساخت و ساز ساختمان یعنی آزمایش خاک در آن انجام می گیرد. افرادی که قصد تخریب و نوسازی و یا ساخت یک ساختمان را دارند، در طی مراحل مربوط به اخذ مجوزهای لازم از نظام مهندسی و ارائه به شهرداری، نیازمند تست خاک و گزارش وضعیت ژئوتکنیکی منطقه می باشند. انجام آزمایش خاک محل احداث پروژه در آزمایشگاه خاک مورد تایید، یکی از مراحل مهم و تاثیر گذار در اخذ تاییدیه نظام مهندسی می باشد.

در بسیاری از ساخت و سازهای ساختمان، انجام آزمایش خاک الزامی می باشد. چرا که نقش بسیار مهمی را در طراحی و ساخت ساختمان ایفا می کند. تشخیص نوع خاک می تواند در استحکام و ایمنی ساختمان ساخته شده بسیار تاثیر گذار باشد. با این حال انجام آزمایش خاک در تمامی ساختمان ها ضروری نمی باشد. در ساختمان های کوتاه با کمتر از 6 سقف، نیازی به انجام آزمایش خاک نمی باشد. انجام این آزمایش در آزمایشگاه خاک تخصصی صورت می گیرد و در نهایت موجب کاهش و بهینه سازی هزینه های ساخت و ساز می گردد.

می‌توانید جهت دریافت خدمات مدیریت پیمان و مشاوره از طریق تکمیل فرم ثبت درخواست و یا تماس، با ما در ارتباط باشید و به باشگاه مشتریان صدر سازه بپیوندید.

آزمایش خاک ساختمان در آزمایشگاه خاک

از کاربردهای آزمایش خاک می توان به ساخت و ساز ساختمان ها و همچنین در امور کشاورزی اشاره داشت. در ادامه، فرایند آزمایش خاک را از دید ژئوتکنیک برای پروژه های ساختمانی مورد توجه و بررسی قرار می دهیم. در ابتدای راه و قبل از اقدام برای ساخت یک ساختمان، باید یک بررسی کامل از وضعیت خاک آن منطقه داشته باشیم. به این منظور با نمونه برداری از خاک و انجام تست‌هایی شامل دانه بندی خاک، تعیین تیپ خاک، مقاومت برشی، میزان تحمل بار، حد نفوذپذیری و چگالی خاک، وضعیت خاک منطقه را مشخص خواهیم کرد.

بررسی گام به گام آزمایش خاک

انجام آزمایش خاک به منظور اخذ تاییدیه ساخت و ساز ساختمان، شامل 4 مرحله اصلی می‌باشد. که در زیر ذکر گردیده است:

در مرحله اول با حضور مهندسین، تجهیزات حفاری و نمونه برداری به محل مورد نظر ارسال می‌گردد، در مرحله بعدی نمونه برداری از خاک محل مورد نظر صورت می‌گیرد و جهت انجام آزمایشات مربوطه به آزمایشگاه خاک شناسی ارسال می‌گردد. بخش سوم این آزمایش، مربوط به مطالعات فنی مهندسین ژئوتکنیک می‌باشد و مرحله پایانی مربوط به مراحل اداری و اخذ تاییدیه نظام مهندسی و شهرداری می‌باشد. در هر یک از این مراحل، عواملی را باید مد نظر قرار داد که در ادامه به بررسی هر مرحله خواهیم پرداخت.

آزمایشگاه خاک

نمونه برداری

در مرحله ی نمونه برداری صحرایی، مهندسان همراه با دستگاه های حفاری مربوطه، به محل پروژه اعزام می شوند و با در نظر گرفتن ابعاد زمین و همچنین زیر بنای ساختمان، عملیات نمونه برداری انجام می شود. عملیات نمونه برداری از خاک به دو شیوه ی دستی و یا با کمک تجهیزات حفاری امکان پذیر است. اما به منظور دریافت مجوز، نمونه برداری باید با استفاده از تجهیزات حفاری صورت گرفته باشد. از انواع روش های نمونه برداری با کمک تجهیزات می توان روش حفاری آبشویی و مغزه گیری پیوسته را اشاره کرد. انتخاب هر یک از این روش ها با در نظر گرفتن جنس خاک، تجهیزات در دسترس و نوع پروژه می باشد.

انجام آزمایش در آزمایشگاه خاک

پس از نمونه برداری، نمونه ها جمع آوری شده و به آزمایشگاه خاک جهت انجام تست های مربوطه، ارسال می شود. در این مرحله جنس و خواص خاک مشخص می گردد. در انجام این آزمایش ها از دستگاه ها و تجهیزاتی استفاده می شود که شامل دستگاه برش مستقیم، دستگاه آزمایش سه محوری، دستگاه تست نفوذ پذیری، تراکم پروکتور، تجهیزات تست هیدرومتر، آزمایش تحکیم، تجهیزات CBR و غیره می باشد. به منظور نیل به اهداف مورد نظر در آزمایشگاه خاک بر روی نمونه های ارسالی، آزمایش های فیزیکی و مکانیکی انجام می گیرد. آزمایش های مکانیکی با اهداف تشخیص پارامترهای مکانیکی و مناسب با نوع خاک انجام می شود. این نوع آزمایش ها شامل تست تک محوری و سه محوری فشاری، برش مستقیم، کششی و غیره می باشد.

آزمایش های فیزیکی با هدف دانه بندی خاک و اتربرگ و قطر دانه ها به همراه هیدرو متری و غیره انجام می پذیرد. آزمایش خاک حساسیت بالایی دارد، به همین دلیل باید انجام این آزمایش ها توسط افراد متخصص و خبره صورت گیرد تا کمترین درصد خطا را در نتایج داشته باشیم.

تست خاک

مزایای آزمایش خاک

وجود شرکت های مهندسی ژئوتکنیک، به حل مشکلات مربوط به خاک که در ساخت و ساز ساختمان ها وجود دارد کمک شایانی کرده است. انجام انواع آزمایش خاک مزیت های بسیاری را برای کارفرمایان به دنبال دارد. این مزایا شامل کاهش هزینه های ساخت و ساز و همچنین طراحی سازه می باشد. به علاوه در تامین سلامت و افزایش ایمنی افراد هم نقش به سزایی دارد. آزمایش خاک می تواند به افراد کمک کند تا ساختمان خود را بر اساس اصول و استاندارد های جهانی مرتبط با مهندسی ساختمان، به صورت یک بنای مستحکم بسازند. مقاومت خاک، تعیین تیپ خاک، دانه بندی و میزان استحکام در مقابل بار می تواند بر طراحی سازه تاثیرگذار باشد. از دیگر کاربردهای آزمایش خاک، اخذ تاییدیه ی سازمان نظام مهندسی و مجوز ساخت از شهرداری می باشد.

تشخیص تیپ خاک

تشخیص تیپ خاک یکی از مهمترین اهداف حاصل در آزمایشگاه خاک می باشد. تیپ خاک در 4 دسته قرار می گیرد، به طوری که تیپ یک بهترین نوع و تیپ 4 بدترین نوع خاک می باشد. تعیین تیپ خاک به منظور تعیین میزان مقاومت خاک منطقه در برابر زلزله صورت می گیرد. بر طبق قوانین سازمان نظام مهندسی، به منظور تعیین تیپ خاک باید تا عمق 30 متر حفاری صورت گیرد و دیتاها جمع آوری گردد. تنها در این صورت است که می توان نظر قطعی و درستی در مورد تیپ 2 یا 3 بودن خاک داد. متاسفانه در برخی از شرکت ها به منظور کاهش هزینه، حفاری تا عمق کمتری انجام می شود. در این صورت گزارش نهایی مورد تایید سازمان نظام مهندسی نخواهد بود و کارفرما مجبور به تکرار عملیات و پرداخت هزینه ی مجدد خواهد بود.

انواع آزمایش خاک

با توجه به این که قبلا اشاره گردید، برای انجام آزمایش خاک روش های متعددی وجود دارد و همچنین تست های متفاوتی روی خاک ها انجام می شود. جهت انجام آزمایش خاک، بهتر است که از استانداردها و قوانین نظام مهندسی شناخت کافی کسب کرد تا ضروری ترین آزمایش ها انجام گیرد و هزینه های کارفرما نیز کاهش پیدا کند. ضروری‌ترین آزمایش های خاک در زیر ذکر گردیده است:

آزمایش نفوذ استاندارد

آزمایش نفوذ استاندارد یکی از قدیمی ترین و دقیق ترین تست هایی است که بر روی خاک انجام می گرفته است. این تست در اعماق مختلف خاک انجام می شود. به دلیل گستردگی تست نفوذ استاندارد، تعداد زیادی از پارامترهای مکانیکی و مقاومتی خاک به صورت روابط همبستگی با تست نفوذ استاندارد توسط محققان ارائه می گردد.

آزمایش سه محوری خاک

آزمایش سه محوری خاک، یکی از دقیق ترین و حساس ترین آزمایش هایی است که در مکانیک خاک انجام می گیرد. طبق این آزمایش می توان مقاومت برشی خاک را که شامل چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی خاک است در دو حالت کوتاه مدت و بلند مدت اندازه گیری کرد.

آزمایش برش مستقیم

این آزمایش یکی از ساده ترین و پر کاربرد ترین آزمایش های مکانیک خاک به حساب می آید. تست برش مستقیم در مقایسه با تست سه محوری خاک، روشی پیچیده تر دارد. این تست در اکثر پروژه های مطالعات ژئوتکنیک یک آزمایش مهم و بسیار مقرون به صرفه می باشد.

آزمایش هیدرومتری

آزمایش هیدرومتری در راستای تکمیل آزمایش دانه بندی خاک انجام می شود. در انجام این آزمایش با توجه به این که بخش ریز دانه ی خاک امکان اندازه گیری و تفکیک با الک را ندارد (به دلیل ابعاد دانه ها)، لذا با استفاده از مواد جدا کننده همچون هگزامتافسفات سدیم و بر اساس قانون استوکس ته نشین و سپس اندازه ی دانه ها براورد می گردد.

آزمایش دانه بندی خاک

از عوامل مؤثر در رفتار خاک، می توان به شکل دانه ها و ابعاد آن اشاره کرد. تست دانه بندی خاک با استفاده از الک، در تمامی پروژه های مطالعاتی ژئوتکنیک انجام می شود و بر همین اساس وضعیت دانه بندی خاک در کنار سایر آزمایش های مکانیک خاک می تواند رفتار خاک را نشان دهد.

تست خاک

هزینه آزمایش‌های خاک

به منظور تکمیل برگ سبز ژئوتکنیک و آزمایش خاک، هزینه ها ثابت نبوده و به عوامل متعددی همچون روش حفاری، مساحت زمین، محل پروژه، تعداد نمونه های گرفته شده، عمق حفاری و زمان عملیات بر اساس فصل، بستگی دارد. همچنین هزینه های پرسنل و حمل نقل تجهیزات نیز وجود دارد که عموما ثابت می‌باشد.

الزام گزارش آزمایش خاک برای چه ساختمان هایی می باشد؟

در ساختمان هایی با تعداد طبقات کم و یا ساختمان هایی که کل متراژ زیربنای آن ها از 2000 متر کم تر است، الزامی جهت انجام آزمایش های خاک وجود ندارد. همچنین در محله‌هایی که اطلاعات زمین شناسی کافی وجود دارد و یا سازه های محدودی دارد، انجام آزمایش خاک ضرورتی ندارد. سایر ساختمان ها، ملزم به انجام آزمایش خاک می باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در ارتباط با انجام آزمایش های خاک مربوط به ساختمان، می توانید به بخش تماس با ما وبسایت مراجعه نمایید.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران