تست جوش

فهرست مطالب

تست جوش

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا

انجام انواع تست جوش و عملیات جوشکاری باید کاملا مطابق با آیین نامه های سازمان نظام مهندسی ایران و همراه با بازرسی، کنترل و تست جوش صورت گیرد. تست جوش اسکلت فلزی به منظور دست یابی به یک جوش مناسب و ایده آل، با خواص مکانیکی و مهندسی مد نظر، مسئله ایست که بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل در این قسمت از وبسایت صدر سازه محتوایی تحت عنوان تست جوش گردآوری گردید که شامل انواع تست های قابل اجرا بر روی جوش در دو گروه مجزا تحت عنوان تست جوش مورد تایید شهرداری و نظام مهندسی و تست غیر مخرب جوش که شامل بازرسی چشمی جوش، تست بازرسی مایعات نافذ جوش، تست ذرات مغناطیسی جوش، تست التراسونیک، تست رادیوگرافی، تست متالوگرافی و غیره می شود.

جهت دریافت خدمات مدیریت پیمان و مشاوره از طریق تکمیل فرم ثبت درخواست و یا تماس، با ما در ارتباط باشید و به باشگاه مشتریان صدر سازه بپیوندید.

در این بخش قصد داریم انواع روش های آزمایش جوش را به شما معرفی کنیم:

تست غیر مخرب جوش (NDT)

تست های غیر مخرب زیادی وجود دارند که برای سنجش کیفیت جوش از آن ها استفاده می شود. از جمله مهم ترین و پر کاربرد ترین آن ها شامل تست غیر مخرب VT، تست غیر مخرب MT، تست غیر مخرب UT، تست غیر مخرب RT، تست غیر مخرب PA، تست غیر مخرب ET و تست غیر مخرب TOFD می باشد. هدف از انجام تست غیر مخرب جوش، تشخیص و بیان عیوب واقع در جوش، فلز پایه و منطقه تحت تاثیر حرارت می باشد.

تست جوش چشمی (VT)

از پرکاربردترین و رایج ترین تکنیک های بازرسی تست غیر مخرب جوش، تست VT می باشد. بازرسی چشمی جوش، روشی  برای تشخیص نقص ها و معایب سطحی است. این تکنیک می تواند به عنوان یک تکنیک فوق العاده ی کنترل، به منظور کمک به شناسایی مشکلات و مسائل پس از ساخت ساختمان به کار گرفته شود. آن چه که تست غیر مخرب VT را حائز اهمیت می کند، این مسئله است که یافتن و تعمیر عیوب در کوتاه ترین زمان، موجب صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها می گردد. به گونه ای که بسیاری از عیوبی که با تست های پیشرفته تر در مراحل بعدی شناسایی می شوند، با تست جوش VT، قبل، حین و بعد از جوشکاری به آسانی قابل تشخیص می باشند. تست جوش چشمی اسکلت فلزی، بعد از جوشکاری به دلیل آن که همزمان با پیشرفت جوشکاری، نقص های موجود در سطح همچون ترک، تخلخل و حفره های پر نشده، با تست جوش چشمی (VT) شناسایی می شود و سبب رد  کار یا اعمال تعمیر می گردد، لذا در ارزیابی کیفیت آن بسیار مفید می باشد.

به هنگام انجام تست جوش چشمی (VT)، باید سطح جوش کاملا تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد. در غیر این صورت، عیوب به درستی قابل شناسایی نیستند. در تشخیص عیوب و شکاف ها می توان از یک ذره بین 10× استفاده کرد. به علاوه می توان از یک بروسکوپ و آیینه ی دندان پزشکی جهت بررسی قسمت های داخلی مجاری، لوله ها و یا فضاهای دارای محدودیت استفاده کرد. در تشخیص عیوب سطحی بزرگ نیز می توان با استفاده از تست چشمی VT استفاده کرد و قطعه را بلافاصله رد کرد. در چنین شرایطی دیگر نیازی به انجام سایر تست های پر هزینه نمی باشد. بنابراین با استفاده از تست جوش اسکلت فلزی VT می توان در زمان و هزینه صرفه جویی کرد. از طرف دیگر، با وجود پیشرفت های وسیعی که در بحث ابزارهای کمکی بازرسی جوش ایجاد شده است، هنوز وسیله ی الکترونیکی و کامپیوتری که توانایی رقابت با ذهن انسان را داشته باشد اختراع نگردیده است.

در تست جوش چشمی، جوش های انجام شده بایستی مطابق با برنامه و مشخصات مد نظر، مورد سنجش و بررسی قرار گیرد. رایج ترین جوش هایی که ملزم به بررسی می باشند، جوش های نواری اند که بر اساس طول ساق جوش طراحی می شوند. در صورتی که طول ساق جوش کمتر از ابعاد مشخص شده باشد، نیروی لازم برای آن کمتر از آن مقداری است که اتصال برای آن طراحی شده است.

نکات حایز اهمیت قبل از جوشکاری

در تست غیر مخرب جوش VT، نکاتی که باید قبل از جوشکاری مورد توجه جوشکار و بازرس قرار گیرد، در ادامه ذکر گردیده است:

  • استانداردهای جوشکاری (ASTM, ASME,…) و موادی که باید جوش داده شوند
  • نقشه ها، اسناد مرتبط و گواهینامه صلاحیت جوشکار
  • تجهیزات جوشکار و الکترود ها
  • آماده سازی لبه ی جوش و زاویه های درست

نکات حائز اهمیت در طول جوشکاری

در تست VT، نکاتی که باید در طول فرایند جوشکاری مورد توجه بازرس و جوشکار قرار گیرد، در ادامه ذکر گردیده است:

  • درجه حرارت جوش
  • تمیز کردن و تراشیدن، سنگ زنی و یا رویه برداری جوش
  • نقص های ساختاری و ناپیوستگی های جوش

نکات حائز اهمیت پس از جوشکاری

در تست VT، نکاتی که پس از جوشکاری باید مورد توجه بازرس و جوشکار قرار گیرد، در ادامه عنوان گردیده است:

  • صحیح بودن ابعاد جوشکاری ( تشخیص با استفاده از خط کش و یا ابزارهای اندازه گیری نوار جوش)
  • سازگار بودن جوش با طرح اصلی و الزامات روش استفاده شده
  • پذیرش جوش با در نظر گرفتن ظاهر و کیفیت ساخت
  • تشخیص هر گونه حفره ی پر نشده، تخریب، ترک و روی هم افتادگی در جوش

مزایای تست VT

هزینه ی پایین و عدم نیاز به دستگاه های پیچیده برای انجام جوش

محدودیت های تست VT

از محدودیت های این تست می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چشم غیر مسلح تنها قادر به دیدن عیوب نسبتا بزرگ را دارد. نقص ها و عیوب بسیار کوچک قابل تشخیص نخواهند بود. اگرچه با استفاده از ابزارهایی همچون ذره بین و میکروسکوپ، دقت تشخیص عیوب در این تست بیشتر می گردد. همچنین بازرسی در این تست باید توسط افراد متخصص و با سابقه در این زمینه صورت گیرد تا بتوان از درستی جوش اطمینان حاصل کرد.

تست جوش غیر مخرب PT

تست جوش PT به منظور بررسی مواد غیر متخلخل جوش به کار گرفته می شود و قادر است محل انواع مختلف ترک هایی که بر اثر شکاف جوشکاری، سنگ زنی، تخلخل و یا عدم اتصال بین فلزات ایجاد شده اند را تشخیص دهد. تجهیزاتی که در بازرسی جوش PT استفاده می گردد، قابل حمل هستند و شامل قوطی های آئروسل پاک کننده، رنگ و یک نوع ظاهر کننده می‌باشد.

از عوامل تعیین کننده در هزینه ی تست PT، تجهیزات مورد استفاده در مرحله ی تمیز کاری سطح جوش، مایع نافذ و آشکار ساز می‌باشد. تست جوش PT در مقایسه با سایر روش های غیر مخرب بازرسی جوش، هزینه کمتری را شامل می‌شود و این از مزایای آن محسوب می‌شود.

روش انجام تست PT

در تست PT، سطح ماده توسط مایع نفوذ کننده پوشش داده می شود. مایع نفوذ کننده قابلیت نفوذ به هر شکافی بر روی سطح را دارد. پس از آن از یک ظاهر کننده استفاده می شود که نفوذ کننده را از ناپیوستگی به سطح بیرون می کشد. در این صورت بازرس می تواند شکاف را مشاهده کند.

مزایای تست PT

  • حساسیت بالا در برابر ناپیوستگی های کوچک و سطحی
  • قابلیت بازرسی مناطق و حجم های بزرگی از قطعه با سرعت بالا و هزینه ی پایین
  • در این تست جوش مناطقی که دارای اشکال هندسی پیچیده هستند به روش عادی بازرسی می شوند.
  • در این تست نشانه ها به طور مستقیم روی سطح یک بخش تولید می گردند و یک نمایش بصری از عیب را نشان می دهد.
  • در تست PT مواد نفوذ کننده و تجهیزات انجام تست، نسبتا ارزان می باشند.
  •  

تست جوش MT

اساس کار تست جوش اسکلت فلزی MT به این صورت است که یک جریان الکتریکی با ولتاژ پایین و آمپراژ بالا و یا قرار گرفتن در یک میدان مغناطیسی، بخش مورد بازرسی، مغناطیسی شده و قطب های الکتریکی در انتهای نقص ها شکل می گیرند و ذرات ریز مغناطیسی که متصل به سطح قطعه می باشند، به فطب های الکتریکی جذب می شوند. در نهایت غلظت ذرات دیده می شود و می توان نقص را مکان یابی کرد. ذرات مغناطیسی به کار رفته می تواند به دو صورت پودر خشک (خشک) و یا به عنوان سوسپانسیون (مرطوب) در روغنی سبک باشد. ذرات اکسید آهن با اندازه، شکل و نفوذ پذیری مغناطیسی و قدرت نگهداری مناسب، ذراتی هستند که در این تست جوش مورد استفاده قرار می گیرند.

به علاوه، ذرات مغناطیسی می توانند عیوب زیر سطحی را تا عمق 6.35 میلی متر شناسایی کنند که این امکان در روش مایع نافذ وجود نداشت. بنابراین تست جوش MT با در نظر گرفتن مزایا و کاربرد آن در مقایسه با سایر تست های عیر مخرب جوش، بسیار مقرون به صرفه تر می باشد.

ذرات مغناطیسی خشک در تست MT

ذرات مغناطیسی خشک در تست MT، شامل ذرات معلق در یک روغن نفت سبک یا نفت سفید است. ویژگی هر ذره مغناطیسی، نگهداری  و یا حفظ یک میدان مغناطیسی پس از حذف جریان مغناطیسی است.

ذرات مغناطیسی مرطوب در تست MT

این ذرات از طریق تغلیظ یا سوسپانسیون ذرات مغناطیسی خشک فراهم می آید. روش مرطوب به منظور بازرسی ناپیوستگی های بسیار کوچک، دارای حساسیت بالایی می باشد.

تست جوش غیر مخرب التراسونیک (UT)

تست UT، موجی از انرژی با فرکانس بیش از 2000 هرتز می باشد. این موجه توسط یک مبدل پیزوالکتریک که در تماس با نمونه می باشد، به ماده وارد می آید. موج وارد شده زمانی که با یک رابط (یک نقص و یا سطح پشتی ماده) برخورد می کند، به سمت مبدل منعکس می شود. بازرسی التراسونیک در هر نوع اتصال جوش، توانایی تشخیص نقص های داخلی و سطحی را دارد. نقص های شناسایی شده در تست UT، شامل خاکستر های گیر افتاده، تخلخل، عدم هم جوشی، عدم نفوذ و ترک های طولی و عرضی می باشد.

آنچه که موجب محبوبیت تست UT می شود، قدرت نفوذ بالای امواج فراصوتی، حساسیت بالای تجهیزات، هزینه های نسبتا پایین و سرعت مناسب در کنترل کیفیت محصولات فرایند های تولید همچون ریخته گری، نورد و فورجینگ می باشد.

تست غیر مخرب جوش RT

تست جوش RT از جمله روش های بازرسی غیر مخرب می باشد که شامل عکس برداری از وضع داخلی جوش است. تصویر برداشت شده با هدایت پرتو تابشی با طول موج کوتاه (پرتوهای اشعه ایکس یا گاما) از بین ماده ای که در مقابل نور معمولی کدر است، ایجاد می شود.

اشعه گامای منتشر شده از این ایزوتوپ ها مشابه اشعه ایکس است. با این تفاوت که دارای طول موج کوتاه تری است و اشعه گاما در مقایسه با اشعه ایکس با همان قدرت، عمق نفوذ بیشتری دارد، اما زمان پرتو دهی به دلیل شدت پایین به طور قابل ملاحظه ای طولانی تر است.

اساس کار تست جوش اسکلت فلزی RT، استفاده از قدرت نفوذ تشعشع برای نمایان کردن داخل یک ماده بر روی فیلم است. تشعشع از یک منبع از بین شی عبورمی کند و باعث ایجاد تغییرات در امولسیون فیلم، به هنگام ظهور آن می شود. وجود یک حفره، همچون منفذی در داخل جوش، به فلز اجازه عبور تشعشع کم تری را می دهد، به گونه ای که مقدار جذب شده توسط جوش در منطقه ی معیوب متفاوت است. این تغییرات در یک فیلم حساس به تابش ثبت شده و تصویری که نشان دهنده ی نقص می باشد را ارائه می دهد.

محدودیت های تست RT

  • هزینه اولیه بالا
  • خطرات تابش
  • نیازمند افراد متخصص و تکنسین های آموزش دیده جهت انجام تست

تست جوش جریان چرخشی الکرومغناطیسی (ET)

این تست برای تشخیص نقص در مواد رسانا انجام می شود. اساس کار به این صورت می باشد که یک سیم پیچ دایره ای که حامل جریان می باشد، در مجاورت نمونه که رسانای الکتریکی است قرار می گیرد. جریان متناوب سیم پیج، یک میدان مغناطیسی متغیری را ایجاد می کند که با رسانای الکتریکی برهم کنش دارد و سبب تولید جریان چرخشی می شود. تغییرات در هدایت الکتریکی یا نفوذ پذیری مغناطیسی نمونه و همچنین وجود هرگونه اختلال سبب تغییر در جریان چرخشی و تغییر در فاز و دامنه جریان اندازه گیری شده می‌گردد.

تست جوش اسکلت فلزی PA

تست جوش اسکلت فلزی PA، روش پیشرفته تست التراسونیک می باشد که کاربردهایی در زمینه تصویربرداری پزشکی و تست غیر مخرب جوش دارد. کاربرد رایج تست PA یا همان تست التراسونیک آرایه فازی، یافتن عیوب مواد ساخته شده همچون جوش می باشد. پروب های المنت منفرد که به شکل فنب به عنوان پروب های یکپارچه شناسایی می شوند، یک پرتو را در مسیری ثابت منتشر می کنند. برای تست مواد در حجم زیاد، یک پروب معمولی باید برای عبور اشعه از میان منطقه مد نظر به طور فیزیکی چرخانده شود. این پرتو قابل کنترل می باشد. چرا که پروب آرایه فازی از المنت های کوچکی تشکیل شده است که میتوانند به صورت مجزا در یک زمان گیری محاسبه شده، پالس ایجاد کنند.

تست زمان پراش جوش (TOFD)

این تست برای اسیر نقص های جوشکاری که روش های التراسونیک قادر به شناسایی آن ها نبوده اند، استفاده می شود. تست جوش اسکلت فلزی TOFD به دلیل سادگی در اسکن، قابلیت به کارگیری در بسیاری از اجزای مختلف از جمله هندسه های پیچیده همچون نازل ها و گره ها را دارد.

هزینه ها

تست جوش جز مهم ترین مباحث در ساختمان سازی می باشد. نداشتن علم و آگاهی کافی از اجرای جوش در اتصالات، می تواند سبب ضعف در سازه ی ساختمان گردد. استفاده از افراد متخصص و کاردان در این زمینه بسیار حائز اهمیت است، چرا که می تواند باغث خسارات کمتری به هنگام حادثه گردد. بنابراین انجام تست های مختلف بر روی جوش در ساختمان ها، می تواند امنیت سازه را افزایش دهد و در این صورت هزینه کردن برای تست غیر مخرب جوش در مقایسه با اهمیت آن بسیار کم اهمیت است.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران