طراحی پلان ساختمان

فهرست مطالب

طراحی پلان

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا

طراحی پلان ساختمان یکی ازمهمترین بخش‌های طراحی است که میبایست توسط مهندس معمار با تجربه و بصورت اصولی با رعایت ضوابط شهرداری و نیاز سنجی کارفرما انجام گردد. شروع هر پروژه ساختمانی نیاز به طراحی پلان فاز یک ،فاز دو و نقشه تاسیسات الکتریکی و مکانیکی دارد. برای طراحی پلان معماری باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهیم:

  • جانمایی محل پله و آسانسور
  • تقسیم بندی فضاهای عمومی و خصوصی در پلان
  • جانمایی آشپزخانه و ورودی ساختمان
  • تصمیم گیری در مورد نحوه چیدمان اتاق خواب ها و حمام نسبت به هم
  • ستون گذاری با توجه به موقعیت قرارگیری ماشین ها در پارکینگ و شکل پلان طبقات
  • انجام اصلاحات پلان و رعایت ریزه کاری های مربوط به طراحی داخلی
  • مبلمان کردن پلان

در انتها بعد از طراحی پلان معماری میتوان جهت تهیه نقشه های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی اقدام نمود. شایان ذکر است طراحی پلان نیاز به همکاری با تیم متخصص و با تجربه دارد تا در کمترین زمان ممکن، طراحی بی عیب و نقص و اصولی، طبق ضوابط شهرداری انجام گردد.

صدر سازه با بکارگیری مهندسین خبره با بیش از سه دهه تجربه در طراحی پلان آماده همکاری با سازندگان و کارفرمایان محترم می‌باشد.

طراحی پلان

طراحی پلان چیست؟

طراحی پلان درواقع طراحی یک ساختمان مسکونی و یا آپارتمان روی برشی از کاغذ است که می‌تواند تمامی جزئیات آن را به‌خوبی نمایش دهد. در این برگه تمامی نقاط منزل همچون اتاق­‌ها، پله­‌ها و دیگر مکان‌ها کامل و واضح کشیده شده­‌اند تا معماران بتوانند باتوجه به آن اقدام به ساخت نمایند. طراحی پلان از نمای بالا رسم می‌شود و تنها مختص به یک آپارتمان کامل نمی‌‌باشد بلکه ساخت یک اتاق و سوئیت هم نیازمند طراحی پلان است.

یکی از نکاتی که در طراحی پلان باید به آن توجه نمود مراحل طراحی می ‌باشد، به‌گونه‌ای که می‌بایست تمامی مراحل را به ترتیب و طبق قاعده و اصول خود ترسیم کرد تا در انتها شاهد خرابی آن نباشیم. اگر در طراحی پلان ترتیب رعایت نشود ممکن است طراحی شما کاملاً اشتباه شود و با استفاده از آن نتوان سازه‌ای را ساخت. بنابراین برای داشتن یک طراحی فوق‌العاده که بتوان با استفاده از آن سازه‌ای ساخت می‌بایست تمامی قواعد به ترتیب رعایت شود. نکته مهمی که در طراحی پلان باید به آن توجه نمود جمع‌آوری اطلاعات در رابطه با سازه می‌‌باشد، به­ عنوان مثال تعداد اتاق‌ها، حمام و …

شما می‌بایست ابتدا تمامی اطلاعات سازه را جمع‌آوری کرده سپس به ترتیب اقدام به طراحی نمایید، در بعضی از موارد ترتیب کشیدن ممکن است کمی جابه‌جا شود اما نکته مهمی که می‌بایست به آن دقت نمایید کشیدن تمامی مراحل است تا طراحی به طور کامل انجام شود. نقشه هر ساختمان و محدوده آن نسبت به یکدیگر متفاوت بوده و مسلماً طراحی‌ها به‌گونه‌ای دیگر انجام می‌شوند، بنابراین ابتدا می‌بایست باتوجه به محیط و شرایط، اطلاعات ساختمان را جمع‌آوری کرده تا طراحی مناسبی داشته باشید.

پلان معماری

طراحی پلان معماری از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که همه‌ی این مواد در کنار هم می ‌تواند یک طرحی فوق‌العاده و تمیز را تولید کند. در ابتدا می‌بایست پلان موقعیت زمین را بررسی کرده و آن را طراحی نمایید سپس نوبت به طراحی پلان طبقات رسیده و بعد از آن پلان مبلمان طبقات، پس از انجام دادن این مراحل در طراحی پلان شیب بندی یا همان پلان بام را اجرا می‌ نمایند.

در طراحی پلان معماری به چه نکاتی توجه نماییم.

  • در طراحی پلان معماری می‌بایست تعداد پنجره‌ها بررسی شود سپس اندازه و موقعیت قرارگیری آن‌ها در ساختمان طراحی گردد تا تمامی طبقات و یا تمام نقاط خانه ‌دارای نورگیری مناسب باشند.
  • نرده و دست‌انداز، همچنین پله‌ها به‌خوبی مشخص گردند تا در انتها دچار ابهام و مشکل نگردید.
  • ضخامت دیوارها مورد بررسی قرار گیرد و میزان ضخامت دیوارهای خارجی را نسبت به داخل بیشتر بگیرید همچنین باربر بودن دیوار در طراحی توجه شود.

استانداردهای لازم برای طراحی پلان

طراحی پلان به شکل 2 بعدی و 3 بعدی صورت می‌گیرد که هر کدام از این موارد با استفاده از اشکال خاص و مفهومی طراحی می‌شوند.

تمامی مدل‌های طراحی پلان می‌تواند یک دید کلی به افراد برای ساختن یک سازه را بدهد و باعث بهتر شدن ساخت پروژه نیز شود. اما طراحی پلان معماری دارای استانداردهایی است که عمل‌کردن به آن جزء ضروری‌ترین کارهای طراحی می‌باشد.

  • در ابتدا می‌بایست نیازهای ساختمان را باتوجه به اولویت آن‌ها یادداشت نمود.
  • سپس بحث نورگیری فضا را مدنظر قرار داد تا تمامی واحدها و یا تمام نقاط ساختمان دارای نورگیری کافی باشند.
  • توجه کردن به جهت هرکدام از بخش‌های داخلی ساختمان در کنارهم
  • توجه کردن به متراژ و ابعاد هریک از بخش‌های داخلی ساختمان نسبت به ابعاد کل محیط
  • دقت کردن به رابطه هریک از بخش‌های ساختمان با یکدیگر

مهم‌ترین پارامترها برای طراحی پلان مسکونی

برای ساخت یک واحد و یا آپارتمان مسکونی نیازمند یک طرح کلی هستیم تا بتوانیم با یک دید کلی از محیط و ابعاد آن اقدام به ساخت نماییم. برای طراحی یک پلان مسکونی ابتدا می‌بایست از تعدادی قانون و استاندارد پیروی کنیم تا نقشه‌ای خوب داشته باشیم.

  • در وهله اول به سلیقه کارفرما توجه فرمایید تا باتوجه به نیازهای آن طراحی را انجام دهید.
  • مساحت و ابعاد زمین را در نظر گرفته تا بتوانید متراژ محیط‌های داخل بنا را طبق آن ترسیم نمایید.
  • دسترسی ساختمان از دیگر نکات مهم در طراحی پلان است.
  • به محدودیت‌های طراحی توجه نمایید.
  • طبق مقررات و قانون‌های شهرداری منطقه عمل کنید تا پس از انجام ساخت‌وساز کارفرما دچار مشکل نشود.
  • به آپارتمانی و یا ویلایی بودن محیط توجه نمایید تا بتوانید یک طراحی مناسبی اجرا نمایید.

مراحل طراحی یک واحد آپارتمان مسکونی

برای طراحی پلان مجتمع‌های مسکونی می‌بایست مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید تا بتوانید طرحی مناسب و قابل‌اجرا داشته باشید.

طراحی پله و آسانسور

اولین مرحله برای طراحی نقشه ساختمان‌های مسکونی جاگذاری پله و آسانسور است، طراحی این دو اصل می ‌تواند به روی دیگر بخش‌ها اثر مثبت و منفی داشته باشد بنابراین برای داشتن یک طراحی پلان مناسب می‌بایست در انتخاب محل پله و آسانسور دقت ویژه داشته باشید. برای بهتر عملی کردن این اصل به فاکتورهای مختلفی همچون شکل و ابعاد زمین، تعداد پارکینگ، تعداد طبقات و واحدها، شکل پله و غیره توجه کنید. اصل و قانون خاصی برای کشیدن طرح و جای پله و آسانسور وجود ندارد اما به طور کل در مناطق و ساختمان‌های مسکونی راه‌پله را در وسط نقشه قرار می ‌دهند.

راه پله و آسانسور

جداسازی قسمت عمومی و خصوصی

در مرحله دوم طراحی پلان جداسازی قسمت عمومی از خصوصی انجام می‌ شود، این مرحله کار چندان دشواری نبوده و با کمی دقت می‌‌توان طراحی درستی را انجام داد. در نقشه‌هایی که راه‌پله در وسط پلان قرار گرفته است معمولاً یک طرف آن قسمت عمومی مانند آشپزخانه، پذیرایی، نشیمن قرار می ‌گیرد و در قسمت دیگر بخش خصوصی مانند سرویس بهداشتی، اتاق‌خواب طراحی می‌ شود. در طراحی این قسمت ممکن است جابه‌جایی در مکان پله صورت گیرد تا تمامی نقاط بتوانند در محلی درست قرار گیرند.

آشپزخانه

ورودی منزل و محل آشپزخانه

همان‌طور که می ‌دانید آشپزخانه یکی از نقاط مهم است که طراحی آن نیازمند دقت زیاد بوده، یک فرد ماهر در طراحی پلان می‌بایست نکات مهمی برای انتخاب محل آشپزخانه در نظر بگیرد تا بتواند طرحی مناسب و قابل اجرا داشته باشد.

  • ابعاد آشپزخانه می‌بایست ده درصد از کل بنا را داشته باشد.
  • آشپزخانه در جایی قرار بگیرد که از نظر نور و تهویه مناسب باشد.
  • مکان و در ورودی ساختمان با آشپزخانه در نزدیکی هم قرار بگیرند.
  • با دیگر نقاط ساختمان رابطه مناسبی داشته باشد.
  • آشپزخانه بعنوان یک محل نیمه‌خصوصی بوده و می‌بایست دید کافی به آن وجود نداشته باشد.

طراحی محل اتاق‌خواب و حمام

در طراحی اتاق‌خواب باید دقت فراوان داشته تا بتوانید در محلی مناسب آن را جایگزین کنید.

  • متراژ یکی از اتاق‌ها عموماً از بقیه بیشتر بوده و به‌عنوان اتاق والدین در نظر گرفته می ‌شود، اتاق فرزندان و مامان ابعاد کوچک‌ترین نسبت به اتاق والدین دارد.
  • درب ورودی اتاق به‌گونه‌ای قرار بگیرد تا در نقاط دیگر منزل دید مستقیم نداشته باشد.
  • یک فاصله مابین درب اتاق فرزندان و والدین وجود داشته باشد و تا حدامکان کنار یکدیگر قرار نگرفته باشند.
  • بهتر است برای تمامی اتاق‌خواب‌ها یک کمد دیواری مناسب در نظر گرفته شود تا افراد محلی برای قراردادن وسایل خود را داشته باشند.
  • یکی از کمدها ابعاد بزرگ‌تری نسبت به بقیه داشته باشد تا محل قرارگیری رختخواب شود.
  • طراح پلان می‌بایست دقت به عمل آورد تا درب حمام در نزدیکی یکی از اتاق‌ها قرار گیرد و دید کافی به پذیرایی و نشیمن نداشته باشد تا موجب راحتی افراد منزل گردد.
اتاق خواب

طراحی داخلی

با انجام دادن تمامی مراحل بالا نوبت به اصلاحات پایانی و طراحی داخلی ساختمان می‌ رسد، در این مرحله می‌ توانید تمامی مشکلات مراحل قبل را بررسی کرده و در صورت نیاز اصلاح نمایید.

همچنین تمامی ریزه‌کاری ساختمان در این مرحله انجام می‌‌گیرد. این مرحله قسمت آخر طراحی پلان است، این مرحله اگر به‌درستی صورت بگیرد می‌‌تواند ایرادات مراحل قبل را به نمایش بگذارد و در صورت نیاز آن را اصلاح نمایید.

طراحی پلان اداری

طراحی پلان واحدهای اداری مشابه ساختمان مسکونی نبوده و هرکدام قاعده و قانون خاص خود را دارند.

  • فضای یک واحد اداری متغیر بوده و عموماً واحدها را به‌گونه‌ای طراحی می ‌کنند تا افراد بتوانند با استفاده از پارتیشن‌بندی آن را بسته به نیاز خود شکل دهند.

متراژ واحدهای اداری متفاوت بوده و هرکدام برای یک شغلی مناسب هستند اما نکته‌ای که می‌بایست به آن توجه نمود این است که تمامی واحدها دارای یک تهویه و نور مناسب باشند و به‌گونه‌ای طراحی شوند تا کارمندان بتوانند به‌راحتی در آن مشغول به کار شوند. بنابراین تمامی واحدها چه متراژ بزرگ و چه کوچک باید از استانداردهایی پیروی کنند.

  • طراحی پلان اداری می‌بایست به‌گونه‌ای انجام پذیرد تا در حدامکان از ورود سر و صدا جلوگیری شود. تمامی کارمندان با وجود صدای اضافه لطمه به کارشان وارد می‌‌شود بنابراین می‌بایست در صورت امکان محل قرارگیری افراد را به دور از خیابان قرار داد. اگر این امکان وجود نداشت بهتر است برای ساختمان از شیشه‌های دوجداره در نظر گرفت تا حدودی از ورود صدا به داخل محوطه جلوگیری شود.
  • وجود نور کافی می‌تواند تأثیر مستقیمی ‌روی کار کارمندان داشته باشد، بنابراین در هنگام طراحی پلان اداری به این نکته توجه نمایید تا پنجره‌ها به‌گونه‌ای قرار گیرند تا نور به میزان کافی به محل بتابد. همچنین یکی دیگر از نکاتی که در آن باید دقت کرد این است تا تمامی واحدها به میزان یکسان از نور بهره ببرند و تنها یک واحد نورگیری نداشته باشد.
  • به محل قرارگیری افراد توجه نمایید، به‌عنوان مثال محلی برای قرارگیری مشتریان وجود داشته باشد، فضای کافی برای کارمندان در نظر گرفته شود، اتاق کنفرانس در محل مناسبی باشد.
  • یکی از نکاتی که باید توجه نمود محل قرارگیری آشپزخانه است، آشپزخانه اداری نباید در نزدیکی اتاق کنفرانس و مدیریت قرار بگیرد.
  • موارد امنیتی در ساختمان اداری باید رعایت شود، کارمندان می‌بایست در سلامت کامل از نظر تهویه قرار بگیرند، همچنین وجود پله اضطراری برای محیط‌های اداری کوچک و بزرگ ضروری است.
  • داشتن یک فضای سبز در بیرون محوطه اداری از دیگر ضروریات طراحی پلان می‌باشد، معمولاً وجود یک فضای طبیعی می ‌تواند تأثیر مثبتی بروی کارمندان داشته باشد به‌علاوه اگر پنجره‌ها به سمت فضای بیرون باز شود. وجود فضای سبز علاوه بر کارمندان می‌ تواند به روی مراجعه‌کنندگان تأثیر خوبی داشته باشد و باعث افزایش رونق کسب‌وکار نیز شود.
  • محیط اداری می‌بایست به‌گونه‌ای طراحی شود تا تمامی مشاغل بتوانند از آن استفاده نمایند، امروزه تمامی طراحی پلان اداری به‌صورت فلت انجام می ‌گیرد تا کارفرمایان با استفاده از پارتیشن‌های مختلف بتوانند مکانی مناسب برای شغل خود ایجاد نمایند.

جمع‌بندی

به طور فضای اداری می‌بایست برای کارمندان مکانی امن و راحت باشد تا بتوانند ساعاتی طولانی در آن بدون دغدغه سپری نمایند. وجود تهویه و نور کافی همچنین فضای سبز نکاتی است که در هنگام طراحی پلان اداری باید به آن توجه نمود. طراحی به‌گونه‌ای انجام شود تا یک مکان مختص به شغلی خاص نباشد و پس از آن افراد دیگر بتوانند کسب درآمد نمایند و با یک پارتیشن‌بندی مناسب فضای مناسب برای کارمندان ایجاد شود.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران