آزمایشگاه بتن

فهرست مطالب

آزمایشگاه بتن

گروه ساختمانی صدر سازه

مشاوره رایگان
عقد قرارداد
طراحی
اجرا

از مهمترین بخش ها در ساخت ساختمان و سازه، بتن می باشد. بتن با فراهم کردن استحکام سازه، سبب ایجاد مقاومت در ساختمان می گردد. با توجه به افزایش تقاضا در بخش ساختمان سازی و مسکن، لازم دانستیم در این مقاله همراه شما باشیم تا آزمایش های بتن مربوط به ساختمان سازی و انواع و مراحل آن را جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان، بیان کنیم. به هنگام طراحی و اجرای یک ساختمان، تخمین میزان استحکام و مقاومت آن برای مهندسین عمران و معماری بسیار مهم می باشد. بهترین روش برای اندازه گیری و بررسی میزان مقاومت و استحکام بتن، تست بتن در آزمایشگاه بتن می باشد. توجه داشته باشید که تعیین میزان مقاومت بتن، امری کاملا ضروری و حائز اهمیت می باشد، چرا که میزان استحکام و مقاومت یک ساختمان را مشخص می کند.

در آزمایشگاه بتن برای تشخیص میزان قدرت بتن، از روش های متعددی استفاده می شود و در تمامی آزمایش ها، پایه ی اصلی بتن حفظ می گردد. در واقع آزمایش بتن روشی است برای تخمین میزان مقاومت فشاری بتن و همچنین سایر ویژگی های بتن که  در آزمایشگاه بتن، با شرایط کنترل شده، ازمایش ها انجام می گیرد و نتیجه به صورت واقعی و سریع و بدون هیچ آسیبی به سازه به دست می آید.

جهت دریافت خدمات مدیریت پیمان و مشاوره از طریق تکمیل فرم ثبت درخواست و یا تماس، با ما در ارتباط باشید و به باشگاه مشتریان صدر سازه بپیوندید.

آزمایشگاه بتن

تست بتن

به آزمایشی که به منظور سنجش مقاومت بتن که ماده ای بسیار پر کاربرد در ساختمان سازی می باشد، در آزمایشگاه بتن تحت شرایط کنترل شده انجام می گیرد، آزمایش بتن می گویند. انجام این آزمایش کاملا اجباری می باشد و به دو شیوه ی مخرب و غیر مخرب صورت می گیرد. انجام این آزمایش نیازمند رعایت نکات و معیارهایی می باشد که در دقت، زمان، هزینه و غیره تاثیر گذار است.

هدف از تست بتن

در ابتدا و قبل از ارسال نمونه به آزمایشگاه بتن، باید هدف خود را از انجام تست بدانیم. از جمله اهدافی که درآزمایش بتن مشخص می گردد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سنجش کیفیت بتن
  • تعیین میزان مقاومت فشاری
  • مشخص کردن ترک داخلی در بتن
  • همگن یا ناهمگن بودن بتن
  • تشخیص محل، کاور و قطر آرماتور

تست بتن در آزمایشگاه بتن

به منظور تعیین میزان مقاومت و کیفیت بتن، آزمایش های مختلفی با استفاده از تجهیزات بر روی آن در آزمایشگاه انجام می گیرد. همان طور که پیش تر اشاره شد، با دو روش مخرب و غیر مخرب تست بتن انجام می شود و با توجه به پارامترهای مورد نظر، روش مورد نظر انتخاب می گردد. از عوامل مهم در تعیین نوع آزمایش می توان به هزینه، زمان و دقت اشاره کرد.

روش های تست بتن در آزمایشگاه بتن

از جمله روش های مخرب در تست بتن، بیرون کشیدگی و پاره شدگی می باشد و روش های التراسونیک و چکش اشمیت جز روش غیر مخرب محسوب می گردند. به تست های مخرب در اصطلاح، تست بتن (DT) و به تست های غیر مخرب در اصطلاح تست بتن (NDT) می گویند. در هر روش یک یا چند معیار از بتن مورد سنجش قرار می گیرد.

در روش غیر مخرب، عواملی همچون مقاومت سازه، تغییرات در خواص مصالح در طول زمان و غیره در نظر گرفته می شود.

در این روش، تنش های تخریبی اساس سنجش مقاومت فشاری اعضای بتنی می باشد. چنانچه این اساس اعمال نگردد، تست به خوبی انجام نخواهد شد. با سنجش مقاومت فشاری می توانیم سایر پارامترهایی که با این پارامتر در ارتباط هستند را بدست آوریم.

در روش های مخرب، اساس کار متفاوت است و با تخریب جزئی سازه به دست می آید. البته این تخریب نباید به گونه ای باشد که در سامان دهی سازه موجب ایجاد اختلال گردد. تمام تست هایی که در روش مخرب انجام می شود، تقریبا اساس کار مشابهی دارد.

در این تست، قسمت جزئی ای که تخریب می گردد، پس از انجام تست به منظور این که اختلالی در ساختار کلی سازه پیش نیاید، باید ترمیم انجام شود. در آزمایشگاه بتن، روش مخرب اهمیت بیشتری نسبت به روش غیر مخرب دارد.

انواع روش های غیر مخرب در آزمایشگاه بتن

چکش اشمیت

یکی از آزمایش هایی که در آزمایشگاه بتن انجام می پذیرد، چکش اشمیت نام دارد. از این تست برای سنجش یکنواختی بتن استفاده می شود. این دستگاه با وزن حدودا سه کیلوگرم، یکی از بهترین وسایل برای آزمایش بتن می باشد و نتایج را بر اساس اعداد به ما اعلام می دارد. در نهایت باید بر اساس شرایط تست، یکنواختی یا غیر یکنواختی بتن را تشخیص دهیم.

این تست در 70 سال پیش و توسط یک مهندس سوئیسی به نام اشمیت انجام شد. اشمیت با قرار دادن اساس نیروی برگشت جسم بر سطح، این تست را انجام داد. این آزمایش به وسیله ی یک چکش انجام می شود که به همین نام می باشد و دارای ساختمان ویژه ای می باشد. این چکش در داخل خود دارای یک وزنه می باشد که میزان انرژی مشخصی را به بتن وارد می کند.

چکش اشمیت به صورت مستقیم با بتن در ارتباط قرار می گیرد. اساس کار آن به این شکل است که پس از وارد کردن ضربه، وزنه باز می شود و توسط یک شاخص که متصل به این وزنه می‌باشد، میزان بازگشت را مشخص می کند. این میزان برگشت، بیان کننده­ی فاصله ی برگشت وزنه است. این نتایج در منحنی کالیبره قرار می گیرد و تعیین کننده ی مفاومت فشاری می باشد. قسمتی از بتن که در ارتباط مستقیم با چکش است، باید صاف باشد، می توان توسط چکش در سه جهت به آن ضربه وارد کرد. از آنجایی که کیفیت بتن در تمام بخش های آن یکسان نیست، بنابراین بهتر است که به منظور دقیق تر بودن نتایج، تست از قسمت های مختلف انجام شود.

چکش اشمیت

در آزمایش چکش اشمیت، تخریبی صورت نمی‌گیرد و تنها با نیروی وارد شده به بتن توسط چکش و اندازه گیری بازخورد آن در نیروی برگشتی از سطح بتن، مقاومت بتن مشخص می گردد. در تست بتن با استفاده از چکش اشمیت، مقدار مشخصی از بار توسط یک فنر بر روی چکش (پیستون چکش) وارد می گردد. در ابتدای آزمایش، پیستون بر روی بتن قرار می گیرد. سپس با فشردن بدنه ی چکش بر روی بتن، فنر داخل آن کشیده می شود. زمانی که فنر به طور کامل کشیده شود، چفت فنر باز شده و چکش به پیستون ضربه وارد می کند. این نیروی وارد شده به بتن، برگشت می یابد و سبب حرکت غقربه می شود. در نهایت درجه ای که عقربه روی آن ایستاده مشخص کننده ی میزان مقاومت و سختی بتن است. این عدد به جرم و سختی فنر بستگی دارد.

از عواملی که بر روی نتیجه آزمایش چکش اشمیت تاثیر گذار است می توان به محل پیستون، کربوناتاسیون سطح، سن و نوع بتن، نسبت های ترکیب بتن، سختی بتن، رطوبت و صافی سطح اشاره کرد. در صورت رعایت تمام نکات ذکر شده، نتایح دقیق تری خواهیم داشت. پس از اتمام تست، باید از تمامی اعداد به دست آمده، میانگین بگیریم و با توجه به شرایط آزمایش، میزان مقاومت فشاری بتن سنجیده می شود. در انجام این تست، از استانداردهای ASTMC805 و BS EN12504-2:2012 استفاده می گردد.

نکات مهم در آزمایش چکش اشمیت

از این تست برای تعیین یکنواختی بتن های سازه در محل های مختلف، به منظور آگاهی از ضعف و خرابی های بتن، استفاده می شود. آزمایش چکش اشمیت یک تست تخمینی است، بنابراین دلیل کافی برای رد یا قبول بتن نمی باشد. در مسطح کردن سطح بتن، باید از سنگ سمباده استفاده کرد و همچنین به منظور کالیبراسیون از صفحه فولادی استفاده می شود.

تست التراسونیک

تست التراسونیک (سرعت موج های پالسی و ماورای صوت)

یکی دیگر از انواع روش های غیر مخرب می باشد. در انجام این آزمایش از امواج فراصوت استفاده می شود. آزمایشی بسیار دقیق می باشد که از طریق آن می توان به کیفیت پایین بتن پی برد. اساس انجام آن، سرعت عبور امواج پالسی ماورای صوت از بین اجسام است. این روش خود به سه صورت مستقیم، نیمه مستقیم و سطحی می باشد که بهترین آن ها همان روش مستقیم می باشد. چرا که در این روش امواج به داخل بتن نفوذ می کنند و دقت بالایی در این روش وجود دارد.

سرعت نفوذ امواج در جنس های مختلف می تواند متفاوت باشد. رطوبت از جمله عواملی است که می تواند در به دست آوردن فشار مقاومتی بتن اختلال ایجاد کند. چنانچه این نوع آزمایش را روی استوانه یا مکعب های بتن انجام دهیم، احتمال خطای بالایی وجود دارد. همچنین نوع سنگدانه نیز می تواند سبب اختلال شود. با توجه به این که سرعت حرکت امواج در مواد مختلف متفاوت است، در بتن با اندازه گیری سرعت حرکت موج ، می توان به کیفیت بتن پی برد.

از دیگر ویژگی های تست التراسونیک، توانایی تشخیص ناهمگنی و ترک و حفره ی داخل بتن است. با توجه به این که سرعت حرکت موج در هوا بسیار کمتر از بتن می باشد، به هنگام ارسال موج اگر در بتن فضاهای خالی وجود داشته باشد، سرعت حرکت موج بسیار کم می شود. در مواقعی که در داخل بتن ترک وجود دارد، موج برای آن که به سطح بتن برسد، مجبور است ترک را دور بزند و مسافت بیشتری را طی می کند، به همین خاطر سرعت حرکت موج کم می شود. چنانچه ترک عمیقی در بتن وجود داشته باشد، موج توانایی دور زدن آن را ندارد و برگشت می کند، بنابراین متوجه می شویم که در بتن ترک وجود دارد. از این آزمایش در سنجش مقاومت فشار نسبی و تخمین عمق ترک های سازه های بتنی استفاده می شود.

محدودیت های آزمایش التراسونیک

نیازمند دقت و مهارت زیادی می باشد که توسط اپراتور باید رعایت گردد. این تست برای سنجش قطعات زبر و ناهموار بتن، چندان مناسب نیست. این تست ممکن است در سنجش ناپیوستگی های بسیار کوچک و سطحی، کارآمد نباشد. به منظور کالیبره کردن دستگاه، به استانداردهای مرجع نیاز می باشد.

اسکن میلگرد

اسکن میلگرد از روش‌های غیر مخرب می‌باشد؛ اما دربسیاری از موارد به منظور تشخیص آرماتورهای به کار رفته در بتن مجبور به تخریب هستیم. این عمل، ضرر بسیاری را به سازه وارد می‌آورد و در برخی از موارد که المان مد نظرمان تحت فشار بالایی باشد، بنا به دلایل ایمنی مجاز به تخریب نمی‌باشیم. در این روش، وضعیت و مکان قرارگیری میلگردها مشخص می‌گردد.

از محدودیت‌های این روش، عمق میلگرد وخطای تراکم میلگردهای سازه بتنی می باشد. این دستگاه در اسکن میلگردهای طولی و عرضی موجود در سازه های بتنی استفاده می شود. به منظور اسکن باید دقت شود که سطح مورد نظر عاری از هرگونه لایه نازک کاری و پوشش های ساختمانی باشد. همچنین باید سطح کاملا صاف و بدون ناهمواری و پله باشد.

انواع آزمایش‌های مخرب

مغزه گیری (کرگیری) از بتن

آزمایش مغزه‌گیری یکی از انواع نیمه مخرب می‌باشد و به عنوان یکی از دقیق‌ترین روش‌های شناخته شده است.

بیرون کشیدگی Pull Out

این آزمایش شامل یک میله ی فولادی می‌باشد که به یک دیسک فلزی متصل است. اساس کار این تست در واقع اندازه‌گیری نیروی مورد نیاز برای بیرون کشیدن دیسک فولادی با قطر 25 و ضخامت 8.5 میلی‌متر از بتن می‌باشد.

پاره شدگی Pull Off

اساس این تست به این صورت است که مقدار نیروی کششی لازم برای جداسازی دیسک همراه با لایه سطحی بتن، با مقاومت بتن در ارتباط است.

از دیگر آزمایش‌های مربوط به بتن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آزمایش مقاومت فشاری بتن

این آزمایش نشان دهنده مقاومت بتن در برابر نیروی وزن می‌باشد. همچنین از مهمترین عوامل کنترل کیفی بتن می‌باشد. اساس کار آن به این صورت است که نمونه داخل دستگاه پرس هیدرولیکی قرار می گیرد به گونه ای که دقیقا در مرکز قرار گیرد. دستگاه تحت بارگذاری ثابت قرار می گیرد، به گونه ای که آهنگ ازدیاد تنش در ثانیه باشد و به محض شکستن قسمتی از نمونه، بارگذاری متوقف می شود و حداکثر نیروی وارد شده بر سطح تماس نمونه با صفحات فلزی بر روی مانیتور بر حسب تن نشان می دهد. با داشتن حداکثر نیروی وارد شده و سطح بارگذاری شده، مقاومت فشاری نمونه بدست می آید.

آزمایش اسلامپ

این آزمایش قبل از بتن ریزی به منظور تشخیص کارایی بتن انجام می شود. پس از ساخت بتن تازه، جهت انجام آزمایش نمونه برداری صورت می گیرد. پس از آن که بتن به محل بتن ریزی رسید نیز دوباره نمونه برداری صورت می گیرد و تست اسلامپ انجام می شود. این تست جهت تشخیص انطباق بتن ساخته شده با طرح اختلاط می باشد.

آزمایش نفوذپذیری آب

این آزمایش جهت بررسی پایداری بتن انجام می شود. برای انجام این آزمایش باید سه نمونه مکعبی از بتن تازه گرفته شود و طبق استانداردها مورد تست قرار گیرد. این تست باید بر روی بتن زیرساخت ها همچون فنداسیون ها، مخازن آب و دیوارهای حائل انجام شود.

آزمایش بتن در مقابل یخ زدگی

این تست به دو صورت انجام می گیرد و در سنین کم و بین روزهای20 تا 98 روزگی روی بتن انجام می شود و پروسه ای زمان بر می باشد.

روش اول: یخبندان و آب شدگی پیاپی در حالت اشباع در آب و یا هوا، کنترل کاهش وزن، کاهش مقاومت، افزایش حجم و کاهش مدول ارتجاعی دینامیکی

روش دوم: یخبندان و آب شدگی پیاپی در مجاورت آب نمک و یا نمک های یخ زدا، کنترل پوسته پوسته شدن سطح بتن

آزمایش خمش بتن

این تست برای محاسبه غیر مستقیم میزان مقاومت کششی بتن انجام می گیرد و با استفاده از یک تیر ساده تحت بارگذاری انجام می شود. پس از قرار دادن نمونه در دستگاه، معمولا در ابتدا بین 2 تا 6 درصد بار نهایی محاسبه شده به نمونه وارد می گردد  و به طور تدریجی افزایش می یابد تا نمونه در نهایت از هم گسیخته شود. در نهایت با اندازه گیری تنش کششی حاصل از خمش، مقاومت کششی بتن محاسبه می گردد.

فرم درخواست خدمات

برای درخواست آنلاین خدمات صدر سازه، از این فرم استفاده کنید. در صورت ارسال فرم زیر، کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

1
2

 پروژه های تهران

 پروژه های مازندران